Plant een eik met de eikels in je tuin

15 juni 2023

Eik

Vrijdag 3 en zaterdag 4 november gaan we aan de slag voor een groene leefomgeving op de Natuurwerkdag. Kan je er niet bij zijn, maar wil je wel iets doen voor de natuur? Ga dan aan de slag in eigen tuin! Bouw een insectenhotel, een egelhoekje of plant bloembollen in je tuin. Met alle eikels die je nu overal ziet liggen kun je ook iets leuks doen: je eigen eik planten!

Hoe plant je een eik?

  1. Zoek een paar eikels zonder wormen, gaatjes en schimmel. Geschikte eikels zijn bruin met nog een beetje groen.
  2. Test de eikels met een ‘drijftest’. Doe de eikels in een emmer met water. Laat ze een minuut of twee liggen. Als een eikel boven komt drijven; gooi die dan weg. Eikels die zacht aanvoelen moet je ook niet gebruiken.
  3. Droog de goede eikels af en doe ze met wat potgrond in een plastic zak in de koelkast. Laat ze circa een maand in de koelkast liggen en controleer af en toe of je al worteltjes ziet ontkiemen.
  4. Begraaf het worteltje in een bloempot met potgrond; de eikel zelf mag boven de grond uit steken.
  5. Geef je stekje regelmatig water en je zult na ongeveer een maand een groen sprietje omhoog zien komen.
  6. Als het stekje circa 10 tot 15 centimeter hoog is en blaadjes krijgt (en hij te groot voor de bloempot wordt) kun je hem ergens in je tuin planten!
  7. Kies een plek waar de eik de ruimte heeft om te gaan groeien en niet in de weg staat wanneer hij groot geworden is.Succes!