Natuurwerkdag Junior

Buiten is gezond! Na groot succes van vorig jaar, organiseren we dit jaar de 3e editie van de Natuurwerkdag Junior en nodigen we leerlingen uit de bovenbouw van basisscholen uit om op vrijdag 3 november mee te helpen in de natuur. Samen met vrijwilligers zetten de leerlingen zich in biodiversiteit in de buurt, door iets te doen voor leefruimte voor de boomkikker, ringslang, een nestelplek voor vogels, een karakteristieke knotbomenrij en nog veel meer.

Buitenlesdag

Buiten is goed voor de ontwikkeling van kinderen! Dat blijkt uit onderzoek van Agnes van den Berg. Natuur nodigt kinderen uit tot bewegen en stimuleert gevarieerd en creatief speelgedrag. De Natuurwerkdag heeft daarom een programma ontwikkeld voor kinderen en nodigt leerlingen uit buiten mee te komen helpen en meer te ontdekken over hun eigen leefomgeving. De leerlingen:

  • Krijgen een buitenlesdag in de buurt van de school en ervaren hoe het is om samen buiten bezig te zijn in de natuur.
  • Doen mee aan de grootste vrijwilligersactie in het groen en leveren een bijdrage aan het onderhoud van natuurterreinen en kwaliteit van eigen leefomgeving.
  • Leren over hun directe leefomgeving en de planten, dieren en mensen die met elkaar in een ecosysteem leven.
  • Zijn actief en gezond buiten bezig en leren veilig werken.

Lesbladen

In samenwerking met uitgeverij Zwijsen en communicatiebureau Podium hebben we een compleet lespakket ontwikkeld voor de Natuurwerkdag Junior. Dit lespakket bestaat uit informatiebladen, opdrachten, illustraties en een instructie voor een egelhuis. Deze is te gebruiken ter voorbereiding op de Natuurwerkdag. Download het lespakket en ga samen alvast aan de slag met de opdrachten.

Aanmelden voor de Natuurwerkdag Junior

Meedoen aan de Natuurwerkdag Junior? Onze organisaties in de provincie zijn voor veel natuurklussen al in contact met scholen in de buurt van een natuurgebied. Ben je benieuwd of er iets te doen is in de buurt van jouw school? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de Natuurwerkdag in jouw provincie.
De Natuurwerkdag Junior is mede mogelijk gemaakt door Triodos Foundation en Fonds NME.